Hørsholm Kommunes økonomi
Læs mere om Hørsholm Kommunes økonomiske politik og om Udskrivningsgrundlag og udligningsordning
Læs mere
Økonomisk politik indeholder kommunalbestyrelsens overordnede mål for kommunens økonomi og mål for finansiering af de kommunale aktiviteter. Den økonomiske politik er senest revideret på Kommunalbestyrelsesmødet den 28. oktober 2013.
Skatter
Beskatningsgrundlaget fastholdes blandt landets laveste.
Gæld og låneoptagelse
Kommunens lånemuligheder i henhold til Indenrigs og boligministeriets lånebekendtgørelse udnyttes fuldt ud, hvis det er økonomisk fordelagtigt eller nødvendigt.
Salgsindtægter
Kommunalbestyrelsen budgetterer ikke med jordsalg. Kommunalbestyrelsen tager i budgetprocessen stilling til anvendelsen af nettoindtægter fra jordsalg. Som hovedprincip anvendes salgsindtægter til engangsudgifter.
Kassebeholdning
Kommunens samlede likvide beholdning i budgetperioden skal være robust og overholde Økonomiog Indenrigsministeriets krav til den gennemsnitlige kassebeholdning.
Økonomistyring
Tillægsbevillinger er undtagelsen, idet aktivitetsudvidelser (nye mål) skal ledsages af forslag til finansiering inden for fagudvalgets egen ramme.
Udskrivningsgrundlaget for Hørsholm Kommune er et af de største i Danmark - målt pr. indbygger. Det betyder, at Hørsholm Kommune bidrager med en stor andel til udligningsordningen.
Udskrivningsgrundlag
Udskrivningsgrundlaget er alle skattepligtige indkomster minus personfradrag i hele kommunen. Det er ud fra udskrivningsgrundlaget, at man beregner kommuneskatteprocenten (indkomstskat).
Jo højere udskrivningsgrundlaget er, desto bedre muligheder er der for indtægter til kommunen via den personlige indkomstskat.
Beskatningsgrundlag
En kommunes beskatningsgrundlag opgøres ud fra kommunens udskrivningsgrundlag for indkomstskat tillagt en nærmere fastsat andel af de afgiftspligtige grundværdier for henholdsvis produktionsjord og øvrige ejendomme. Andelen er fastsat ud fra grundskyldens landsgennemsnitlige vægt i den kommunale beskatning. Beskatningsgrundlaget bruges blandt andet, når udligningen mellem kommunerne skal beregnes.
Udligningsordning
Udligning går ud på at mindske den økonomiske forskel mellem de danske kommuner. Hørsholm Kommune kan altså ikke beholde alle skatteindtægterne. Hørsholm Kommune bidrager med rundt regnet en tredjedel af kommunens skattepligtige indkomster.
Kommunerne er meget forskellige, når vi taler om indtægter og udgifter. Der er kommuner, der har mange børn, socialt belastede familier og mange ældre. Sådanne kommuner er tvunget til at bruge mange penge på servicetilbud fx dagpasning, skoler, familierådgivning og ældreboliger.
Andre kommuner kan have mange borgere i den erhvervsaktive alder, og de har derved ikke behov for så mange servicetilbud. Samtidigt med at beskatningsgrundlaget ofte vil være bedre.
Det er primært hovedstadskommunerne, som bidrager til ordningen, og udkantskommunerne som modtager bidrag.