Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Tangprojekt beskytter mod sandfygning

Hørsholm Kommune har iværksat et forsøgsprojekt, hvor det undersøges om opskyllet tang og ålegræs kan mindske den fjernelse af sand, som bølger og strøm forårsager på sandfodringen langs Rungsted Strandvej. Forsøget kører på andet år.

Forsøget er en test af en metode, hvor lag af sand og opskyllet tang bygges sammen på stranden. Denne metode har været benyttet med succes i Køge Bugt i flere år. Forsøget ved Rungsted Strandvej går på, om metoden kan benyttes i en mindre skala og hvad der sker, hvis tangen ikke er tørret inden det lægges ud.

Tangen kommer fra Rungsted Badestrand, hvor kommunen hvert år fjerner tang. Tangen flyttes nord på til den nye sandfodring, hvor den graves ned i forstranden. Der graves en smal rende i brændingen, her lægges tangen ned og tildækkes efterfølgende med sand. Afslutningsvis kører gravemaskinen her over renden, for at komprimere.

Dette vil forhåbentligt medvirke til, at den mest udsatte del af kysten forsvinder langsommere end den ellers ville, som følge af den erosion (fjernelse af sand) strøm og bølger forårsager.

Forsøget udføres i regi af det EU-finansierede projekt kaldet Power Bio, som Hørsholm Kommune og en række andre kommuner er en del af, sammen med flere forskellige universiteter og institutter, herunder Teknologisk Institut, der deltager i det konkrete forsøg.

Power Bio-projektet undersøger nyttiggørelse af biomasse, herunder tang og ålegræs som et led i den grønne omstilling.

Du kan læse mere om Power Bio her: https://gate21.dk/projekt/powerbio/

Hørsholm Kommune
Slotsmarken 13
2970 Hørsholm

Telefon: 48 49 00 00

Mere fra os