Skip til hoved indholdet

Natur og friluftsliv

Hørsholm Kommune ligger idyllisk placeret mellem det grønne og det blå. Mellem Øresund og det åbne land med bynær skov og masser af muligheder for friluftsliv og naturoplevelser.

Friluftskort

Hørsholm Kommune har udgivet et kort med masser af inspiration til ture ud i det fri. 

Kortet kan hentes på Hørsholm Bibliotek og i Borgerservice på Hørsholm Rådhus eller downloades som pdf herunder.

Kort med anbefalede ture og aktiviteter

Beskrivelser af ture og seværdigheder

Rungsted Havn og strand

Havnen summer af liv. Havnelivet, hyggelige butikker og restauranter på promenaden tiltrækker hvert år mere end 1,5 millioner mennesker. Du kan slå dig ned og nyde solen, spise lidt god mad, en is eller bare få en kop kaffe. Du finder også aktiviteter for både børn og voksne. Der er legeplads, krabberacebane og strand til store og små.

Læs mere om Rungsted Havn

Læs mere om projektet Udvikling af Rungsted Havn - En havn for alle

Rungsted Badestrand

Rungsted Badestrand ligger syd for Rungsted Havn. Her er altid 2 mindre badebroer og i sommersæsonen sættes der en ekstra op, samt en bred handicapvenlig badetrappe. Ud for badebroen er der 3 handicapparkeringspladser med adgang til niveaufrit strandfortov til badebroen og badetrappen. I sommersæsonen forankres en badeponton et stykke længere ude på dybere vand. 

Toiletter, herunder handicaptoilet, findes i den vestlige del af stranden ved kajakklubben.

Lille Strandgrund

Lille Strandgrund ligger ud for Rungsted Strandvej 169B. Alle er velkomne på arealet, hvor der opsættes en badebro i sommerhalvåret. Steder byder også på bord- og bænkesæt. Der er altså rig mulighed for picnic og for at nyde udsigten over vandet. Vandet er lavt og meget børnevenligt. Vær opmærksom på, at parkeringsforholdene for biler er dårlige, så vi opfordrer til, at man kommer på cykel.

Mikkelborg Strandeng

Mikkelborg Strandeng ligger ud for Kokkedal Skov. Alle er velkomne på stranden, hvor der opsættes badebro i sommerhalvåret. Vær opmærksom på, at der ikke kan parkeres biler ved stranden. Vi henviser til parkeringspladser nord og syd for stranden. Vandet er lavt, og derfor er badestedet meget børnevenligt. Der er let adgang her fra til Kokkedal Skovs mange muligheder for naturoplevelser.

Mikkelborg Strandpark og området lige syd for Mikkelborg

Der er adgang for offentligheden mange steder omkring Mikkelborg. Der er P-pladser og skilte fra skov- og Naturstyrelsen som anviser hvor du må opholde dig. Badning sker fra badebro ved Mikkelborg Strandpark og fra strand i området syd for Mikkelborg.

Du kan altid tjekke badevandet ved at gå ind på Badevandsudsigten

Hørsholm Kommune udtager løbende prøver af badevandet i badesæsonen. 

Læs mere om Hørsholm Kommunes badesteder

Folehaveskoven og Hørsholm Slotshave

Folehaveskoven - eller bare Folehaven - er en af Nordsjællands mest frodige løvskove med et rigt insekt- og fugleliv. I Folehaven finder du ikke mindre end 59 gravhøje fra bronzealderen. Og så giver dens nogle steder kuperede terræn gode muligheder for ture både på cykel og hest og til fods med eller uden hund. 

Lige op til Folehaveskoven ligger Hørsholm Slotshave. Her lå Hirschholm Slot omgivet af et smuk barokhaveanlæg. I dag kan man stadig se linjerne fra det gamle haveanlæg med den mere end 250 år gamle lindetræer, og det er en yndet park i Hørsholm. 

På Naturstyrelsens hjemmeside kan du læse mere om Folehaveskoven, Slotshaven, deres historie, dyreliv, vandreruter og kort over seværdighederne.

Naturstyrelsen: Folehaven og Hørsholm Slotshave

Sjælsølund Skov

Sjælsølund Skov i den vestlige del af kommunen, tæt ved Sjælsø, tilhører Naturstyrelsen. Der er fri teltning i hele skoven, og den kan bookes til større arrangementer.

Arboretet - en botanisk samling

Med sine ca. 2000 arter har Arboretet den største samling af træer og buske i Danmark, og den unikke samling kan besøges hver dag fra kl. 7.30 til solnedgang.

Arboretet afholder løbende gratis, guidede rundvisninger, hvor forskere, medarbejdere eller studerende fortæller om deres forskning og de spændende træer i samlingen.

Læs mere:

Arboretet

Rungstedlund Have og Fuglereservatet

Karen Blixen Museet, Rungstedlund, er omkranset af et grønt areal, hvor Karen Blixen havde sin daglige gang. Haven forsyner i dag - som da Karen Blixen levede - husets stuer med blomster og grene.

I Fuglereservatet kan du gå på egen hånd eller tage digterruten gennem reservatet, hvor du også finder Karen Blixens gravsted under den store bøg for foden af Ewalds høj.

Læs mere:

Rungstedlund

Lyt dig gennem reservatet på digterruten 

Kløverstierne

Oplev spændende kroge og afkroge af Hørsholm, du måske ikke kender. Fire afmærkede vandre-, løbe- og cykelruter tager deres udspring fra Kløverpælen i PH Park og sammenkæder steder af særlig interesse.

Kløverstierne består af fire afmærkede ruter af forskellig længde:

  • LEGEPLADSERNE - grøn rute, 2,5 km
  • ÅEN - blå rute, 5,3 km
  • GYSEREN, rød rute, på 7,6 km
  • SKOVENE, sort rute, på 21 km

På rød rute kan du høre gysernovellen ’Allikernes Arv’. Novellens kapitler kan høres på din telefon, hvis du henter dem ned via QR-koder langs ruten.

Læs mere:

Se kort over kløverstiernes ruter

Læs mere om landets kløverstier

Blixenruten

BLIXENRUTEN er en vandrerute på 16 km med start og slut ved Karen Blixen Museum Rungstedlund. Til BLIXENRUTEN er der udviklet 17 spændende lydfortællinger, som dykker ned i Karen Blixens univers og hendes tilknytning til området. Udover at formidle Karen Blixen byder ruten på oplevelser forankret i den lokale kultur- og naturhistorie.  Fra fortællinger om landskabernes udvikling gennem istid og bronzealder, til den tragiske historie om den ulykkelige dronning Caroline Mathilde og et slot der sank i grus, til opløftende fortællinger om skovens udvikling og vild natur.

I tillæg til den komplette rute findes tre kortere genveje på 5-6 km. Genvejene er vist på kort, som du finder på museets hjemmeside, men de er ikke afmærket ude på ruten.

Læs mere om Blixenruten

Hjertestier

Hørsholm Hjerteforening har etableret Hjertestien i Hørsholm Slotshave og Hjertestien på Hørsholm Golf.

Disse smukke motionsture er et tilbud til alle, der vil røre sig og trække frisk luft i smukke omgivelser. En runde svarer til ca. 2 km. Man er velkommen til at lufte hunden ved samme lejlighed.

Læs mere om Hjertestierne og find kort

Motion i skoven

Hørsholm Kommune har etableret afmærkede motionsruter i både Kokkedal Skov og i Rungsted Hegn.

Begge skove er frodige løvskove med mange fortidsminder, smukke udsigter og gode stier. Skovenes mange brugere opfordres til at vise hensyn til hinanden.

Hent kort over motionsruter i Kokkedal Skov

Hent kort over mulighederne i Rungsted Hegn og Folehave Skov

I Hørsholm Kommune har vi i alt 28 nyttehaver, som vi lejer ud til borgere med bopæl i kommunen.

Hvis du ønsker at leje en nyttehave, er det en betingelse, at du ikke har egen have i forbindelse med din bopæl eller har et sommerhus, byggegrund eller lignende. Nyttehaverne udlejes i en sæson, som går fra den 1. april til 31. oktober.

Nyttehaverne ligger på Lågegyde ved Hulsøvang i Hørsholm.

Ønsker du at leje en nyttehave?

Vi udlejer normalt for et år ad gangen fra april til oktober med ret til forlængelse et år ad gangen, så længe du ønsker det. Hvert år i marts måned sender vi et indbetalingskort til alle, som havde have sidste år. Når lejen for det kommende år er betalt, er lejekontrakten samtidig forlænget for et år. Vi tilbyder haver, der bliver ledige, til borgere, der står på vores venteliste.

Priser pr. 1 januar 2025:

  • En lille have på 125m2, koster 1.377 kr. for en sæson.
  • En stor have på 250m2 koster 2.753 kr. for en sæson.

Ansøg om at leje en nyttehave

Hvis du ønsker at leje en af Hørsholm Kommunes nyttehaver, skal du sende en mail til Hørsholm Kommune med dine kontaktdata og ønske til havens beliggenhed. Du må væbne dig med tålmodighed, for på nuværende tidspunkt har vi ingen ledige haver og desværre flere års ventetid. Vi sætter dig på ventelisten og kontakter dig, når der bliver en ledig have til dig.

Har du spørgsmål til Nyttehaver kan du kontakte vores hovednummer på 48 49 00 00

E-mail til Hørsholm Kommune: kommunen@horsholm.dk

Se mange flere muligheder for naturoplevelser og friluftsliv på Naturstyrelsen

Find inspiration til ture ud i naturen i hele Danmark - hvad enten du leder efter cykelruter, shelters eller legepladser.

udinaturen.dk

Hørsholm Kommune
Slotsmarken 13
2970 Hørsholm

Telefon: 48 49 00 00

Mere fra os