Skip til hoved indholdet Kontakt Kontakt

Varmeforsyning

Læs om metoder til at opvarme din bolig, omlægning af varmemetoder og mere.

Seneste nyt

Norfors trækker projektforslag for udrulning af fjernvarme i Hørsholm Kommune tilbage

I september 2024 godkendte Kommunalbestyrelsen et projekt for fjernvarme fra Norfors til høring. I december 2024 modtog Norfors, en afgørelse fra Energistyrelsen som rejser tvivl om Usserødværkets fortsatte drift. I dag udgør værket grundlaget for fjernvarmen. Hvis værket skal lukke, skal fjernvarme til de eksisterende områder sikres på anden vis. Dette kræver, at produktionen af varme i hele Norfors’ område ændres. Dette har højeste prioritet for selskabet, der har lovet forsyningssikkerhed til alle Norfors-borgere.

Den fremtidige sammensætning af varmeproduktionen er nu ukendt. Norfors vurderer derfor, at de ikke er i stand til at kunne etablere et nyt område med fjernvarme i Hørsholm Kommune på 5 år fra godkendelsen er givet, sådan som loven kræver. Derfor har Norfors valgt at trække projektet tilbage inden endelig godkendelse.

Hvad så nu

Norfors forventer, at der er afklaring om Usserødværkets fremtid i løbet af 2025. De vil derefter kunne lave en ny plan for produktion af varme. Når Norfors har et samlet overblik, vil de planlægge nye projekter for fjernvarme i Hørsholm Kommune. Klima- og miljøudvalget blev orienteret den 18. februar.

At udbygningen af fjernvarmen bliver sat på pause, kan, for nogle boligejere, skabe usikkerhed om deres fremtidige varmekilde. Der er mange gamle naturgasfyr i Hørsholm Kommune, og vi ved at en del borgere har ventet på fjernvarmen. Få olie- og gasfyrsejere bor i områder, hvor der allerede er fjernvarme. De kan kontakte Norfors hvis de vil udskifte deres fyr med fjernvarme. Hvis du vil vide om du bor i et område med fjernvarme eller ej kan du se det på kommunens side om Varmeforsyning.
For dem der ikke bor et sted hvor de kan få fjernvarme, er der mulighed for at søge tilskud til en varmepumpe. På SparEnergi kan du læse mere om hvordan du kan spare på energien, finde inspiration til energirenovering og læse om andre tilskudsordninger.

Energirenoveringspuljen er åben fra 19. februar 2025

Energirenoveringspuljen giver tilskud til renovering af helårsboliger med energimærke D, E, F eller G samt til at få energimærkning.

Overvejer du at renovere din bolig? Uanset hvad du vil renovere, så husk at tænke energien ind. Så holder dit hus bedre på varmen, du får en mindre varmeregning og kan slippe for træk og kulde.

Energirenoveringspuljen er åben fra 19. februar 2025. Du kan søge tilskud til isolering, vinduer, ventilationsanlæg og vandbåret rumvarme hvis du lever op til 5 krav:

  • Dit hus skal være en helårsbolig – og du skal selv eje det
  • Dit hus skal have et gyldigt energimærke D, E, F eller G og der må ikke være foretaget ændringer på dit hus, siden det blev udstedt
  • Projektet må ikke være sat i gang, når du ansøger. Du må først igangsætte det, når du har fået tilsagn
  • Du må ikke tidligere have fået tilskud til det samme projekt
  • Arbejdet skal udføres af en virksomhed med gyldigt CVR-nummer


Bliv klogere på energirenovering og energirenoveringspuljen på www.sparenergi.dk.

Hvis din bolig har brug for et nyt energimærke, kan du også få tilskud til det.

Læs mere

På kommunens varmeplanskort kan du se, om du bor i et område, der er udlagt til fjernvarme. Hvis du gør det, skal du kontakte Norfors for at få et tilbud på tilslutning.

Hvis du bor i et område, der er udlagt til naturgas, kan du ikke få fjernvarme lige nu, men kommunen arbejder på at flest mulige naturgasområder bliver konverteret til fjernvarmeområder inden 2035.

Bor du i et område, hvor der ikke er fjernvarme eller forventning om fjernvarme, kan du få varme fra vedvarende energikilder, som varmepumper, solenergi mv.

Læs mere:

Hørsholm Kommunes varmeplanskort

Norfors

Som udgangspunkt er der ikke tilslutningspligt i Hørsholm Kommune. Kommunalbestyrelsen kan dog have vedtaget bestemmelser for tilslutningspligt eller forblivelsespligt i lokalplaner. Derfor er det altid en god ide at orientere sig i gældende lokalplan i det konkrete tilfælde.

Bestemmelser om tilslutningspligt til naturgas blev, ved lov, gjort virkningsløse i 2022.

Hvis din ejendom er underlagt tilslutningspligt i en lokalplan, er det muligt at få dispensation ved ansøgning til kommunen. Du skal søge via Byg og Miljø.

Læs mere:

Hørsholm Kommunes lokalplansportal

Søg om dispensation via Byg og Miljø

Nej, der er ikke mulighed for at pålægge ny tilslutningspligt i nye områder. Derfor vil eksisterende eller nye ejendomme i nye fjernvarmeområder ikke blive pålagt tilslutningspligt.

Tilslutningspligt kunne pålægges eksisterende eller nye bygninger i et område med fjernvarme. Pligten giver varmeforsyningsværket ret til at opkræve tilslutningsgebyr og faste bidrag fra ejere af omfattede ejendomme. Tilslutningsgebyret er et engangsgebyr der betales i forbindelse med tilslutningen af ejendommen til det kollektive varmeforsyningsanlæg.

Forblivelsespligt kunne pålægges ejendomme der frivilligt var tilsluttet den kollektive varmeforsyning. Pligten giver varmeforsyningsværket ret til at opkræve faste bidrag fra ejere af omfattede ejendomme.

Allerede pålagt tilslutnings- og forblivelsespligt i fjernvarmeområder er stadig gældende. Pligterne omfatter ikke en pligt til at aftage fjernvarme, men er alene en økonomisk forpligtigelse overfor det kollektive varmeforsyningsanlæg. Du kan derfor godt få din varme fra dit eget anlæg med vedvarende energi.

Norfors har udarbejdet en plan for, hvornår de forventer at projektere udbygningen af fjernvarmenettet i forskellige områder af Hørsholm Kommune. Projektet skal godkendes af kommunen, hvorefter anlægsarbejdet kan begynde. Senest 5 år efter at et projektforslag er godkendt skal fjernvarmeselskabet kunne forsyne de områder, der er omfattet af projektet.

Se Norfors plan for projektering: Norfors Fjernvarme (arcgis.com)

Fjernvarmen skal udbredes for at fortrænge områder med naturgas. Ifølge Varmeforsyningsloven må der dog kun etableres fjernvarme i områder hvor fjernvarme er samfundsøkonomisk bedre end alternativerne. Derfor er det ikke alle steder, der kan etableres fjernvarme, selvom der er mange, der ønsker det.

Du kan læse mere om varmepumper på SparEnergi, hvor du bl.a. også kan finde en liste over VE-godkendte installatører.

Husk at tage hensyn til dine naboer, og tænk over varmepumpens placering, fremtoning, afskærmning og støj. Du kan bl.a. få en ide om placering og støjbelastning med energistyrelsens støjberegner.

Det kræver ikke byggetilladelse at opsætte en varmepumpe. Anlæggene skal dog overholde relevante tekniske bestemmelser i bygningsreglementet.

Der kan være bestemmelser i gældende byplanvedtægt/lokalplan eller servitutter om materialer, placering, afskærmning mv, samt fredninger du skal tage hensyn til. Derfor er det altid en god ide at orientere sig i gældende lokalplan i det konkrete tilfælde.

Hvis du vil have jordvarme, skal du have tilladelse. Du ansøger via Byg og Miljø.

Læs mere:

Læs mere om forskellige typer af varmepumper på SparEnergi

Støjberegner for varmepumper | Energistyrelsen (ens.dk)

Se Hørsholm Kommunes lokalplansportal

Søg om tilladelse til jordvarme hos Byg og Miljø

Det er muligt at få tilskud til opvarmning af helårshuse, hvis el står som den primære varmekilde i Bygnings- og Boligregistret (BBR).

Du skal kontakte dit forsyningsselskab og bede dem om tilskud. De kan selv trække de relevante oplysninger fra BBR. Hørsholm Kommune underskriver ikke blanketter til forsyningsselskaberne.

Skal du have revideret oplysningerne i BBR, skal du fremsende dokumentation for, at el er den primære varmekilde i helårsboligen.

Ret dine oplysninger i BBR her.

Hvis I er flere i nærområdet der går med overvejelser om at skifte varmeløsning, kan det måske være en mulighed at I laver en fælles varmeløsning. En fælles løsning, producerer varme til flere husstande og bygninger. Løsningen kan etableres på baggrund af forskellige teknologier, afhængig af afstand mellem bygninger og størrelsen af fællesarealer til produktionsanlæg.

I skal starte med at blive enige om, at I vil noget sammen

I kan lade jer inspirere af vores katalog om fælles løsninger og den dertilhørende casesamling. Når I ved nogenlunde hvad I vil lave og hvor I vil lave det, så kontakt kommunen for at få styr lovgivning, tilladelser og godkendelser. Vi vil gerne hjælpe jer igennem det.

Læs mere om fælles varmeløsninger - herunder inspirationskatalog, case-samling og teknologikatalog

Få mere at vide om fælles jordvarmeanlæg

Læs mere på Termonet Danmark

Dansk Fjernvarmes guide til at lave dit eget fjernvarmeselskab

Sådan laver du dit eget fjernvarmeselskab (danskfjernvarme.dk)

Ja, det kan du.

Det er dog regeringens ønske, at gas er udfaset af rumopvarmning i 2035. Der er på nuværende tidspunkt ikke taget stilling til om eller hvornår gasnettet lukkes.

Skift dit olie- eller gasfyr ud med en klimarigtig varmeform

Der findes flere, ofte meget rentable, løsninger sammenlignet med olie- og naturgasfyr, fx varmepumpe, solvarme eller træpillefyr.

På SparEnergi kan du se, hvor meget du kan spare ved at udskifte dit olie- eller gasfyr til ny varme.

Husk at sløjfe eller fjerne din olietank, hvis den ikke længere skal bruges.

Læs mere på SparEnergis side om ny varme

Læs mere om olietanke her på hjemmesiden

Har du spørgsmål

Fjernvarme

Gå til Norfors' hjemmeside

Gas

Gå til Evidas hjemmeside

Få rådgivning om energien i din bolig

Energistyrelsens rådgivere sidder klar til at svare på spørgsmål om energien i din bolig. Den telefoniske hotline er gratis at benytte.

Ring på 31 15 90 00 eller send en mail til info@sparenergi.dk

Læs mere på SparEnergis hjemmeside

Nyttige links

Særligt for dig, som har eller har haft en olietank

Olietanke

Fælles varmeløsninger

Se inspirations- og casekataloger om fossilfri opvarmning af rækkehuse, der ikke har mulighed for fjernvarme

Få mere at vide om fælles jordvarmeanlæg

Termonet Danmark

Dansk Fjernvarmes guide til at lave dit eget fjernvarmeselskab

Sådan laver du dit eget fjernvarmeselskab (danskfjernvarme.dk)

Hørsholm Kommune
Slotsmarken 13
2970 Hørsholm

Telefon: 48 49 00 00

Mere fra os