Andet om byggeri, hvis du er husejer
Læs mere
I henhold til bade/bådebro-bekendtgørelsen må badebroer ikke opsættes uden forudgående tilladelse fra kommunen. En badebro skal desuden følge kommunens retningslinjer for badebroer.
Du kan kontakte Hørsholm Kommunes Center for By og Miljø på bom-post@horsholm.dk, hvis du har spørgsmål eller vil ansøge om at etablere en badebro. Du kan også ansøge via Byg og Miljø-portalen.
Hvis du ønsker at opføre et hegn, skal du undersøge, om der er en lokalplan/byplanvedtægt for din ejendom. Her kan der være bestemmelser om hegning – både mellem ejendommene og mod veje.
I Hørsholm Kommunes nyeste lokalplaner for villaområder er der krav om levende hegn mod veje og stier. Hegnet må maksimalt have en højde på 180 cm og det skal placeres mindst 40 cm bag skel. Hvis der ønskes fast hegn mod vej eller sti, må hegnet maksimalt have en højde på 180 cm og det skal placeres mindst 80 cm bag skel, så der er plads til tætvoksende hækbeplantning foran hegnet.
Du kan se, om din ejendom er omfattet af en lokalplan i kommunens lokalplanportal.
Hvis der opstår uenigheder om hegn mellem naboer, kan hegnssynet afgøre tvisten.
Du kan læse mere om hegnssyn på kommunens hjemmeside under ’Boligejer’.
Ud for indkørsler er der typisk en overkørsel over et fortov.
Hvad enten du vil istandsætte eller etablere en helt ny overkørsel, skal du have tilladelse fra Hørsholm Kommune, Center for By og Miljø.
Det er derfor ikke nok, at du fx har fået en byggetilladelse eller tilladelse til at bygge en carport.
Retningslinjerne for overkørsler fremgår af Hørsholm Kommunes Overkørselsregulativ.
Ansøgning om overkørselstilladelse sendes på mail til Center for By og Miljø.
Hørsholm Kommunes Overkørselsregulativ
Kontakt By og Miljø på mail: bom-post@horsholm.dk
Råderet over vejareal
Hvis du i forbindelse med arbejdets udførelse, får behov for at benytte lidt af kørebanen til materialer, skal du ligeledes ansøge Center for By og Miljø for tilladelse via Virk.dk. Det er vigtigt, at materialerne er afspærret korrekt.
Containere
Når du vil opstille container, skal du have en tilladelse fra kommunen. Det kan både være bygherren og entreprenøren, der søger om tilladelsen. Du skal søge via Virk.dk.
Derudover skal du være opmærksom på følgende:
- Containere skal så vidt muligt placeres på kørebane og ikke på fortov eller cykelsti.
- Hvis det af trafiksikkerhedsmæssige hensyn skønnes nødvendigt, kan kommunen eller politiet forlange containeren fjernet eller flyttet.
- Containere skal være korrekt afmærket med reflekser og lys.
- Containere skal også være forsynet med ejerens navn, adresse og telefonnummer.
- Hørsholm Kommune skal have mulighed for at komme i kontakt med den erstatningsansvarlige, hvis der opstår problemer med sikkerheden eller et akut brud på vandledninger under containeren.
- Du skal overholde afmærkningsreglerne for anbringelse af beholdere og lignende genstande på vej.
Ansøg om tilladelse til at råde over vejareal via Virk.dk
Bekendtgørelse om anbringelse af beholdere og lignende genstande på vej
Byggematerialer
Hvis du ikke har plads til hele oplaget af byggematerialer til et midlertidigt projekt, kan du søge Hørsholm Kommune om tilladelse til midlertidigt at opbevare byggematerialerne på vejareal.
Et af vilkårene er at materialerne bliver afspærret korrekt. Afspærringsmaterialer kan ikke lånes hos kommunen. Det kan lejes hos entreprenører eller skiltefirmaer.
Lokalplaner og byplanvedtægter beskriver, hvilke regler og rammer der gælder for byggeri og anvendelse af ejendommen.
Læs lokalplaner og byplanvedtægter
Er der ikke en lokalplan for dit område, er det kommuneplanen, der er gældende.
Du skal afmelde din olietank til kommunen, hvis den er for gammel eller er taget ud af drift.
Når du skal have en ny olietank, skal du anmelde det til kommunen 14 dage inden etableringen, uanset om den er overjordisk eller skal nedgraves.
Hvis du ønsker at ændre skelforholdene, skal du henvende dig til en landinspektør.
Ændringer af skelforhold sker typisk ved udstykning, arealoverførsel eller sammenlægning. Kommunen er ikke matrikelmyndighed. Det er Geodatastyrelsen.
Landinspektøren måler op og laver de nødvendige dokumenter. Matrikulært arbejde må kun udføres af en beskikket landinspektør.
Blandt de dokumenter, landinspektøren skal sende til Geodatastyrelsen, er kommunens godkendelse af sagen. Ifølge lov om udstykning skal kommunen godkende, at skelforandringer er i overensstemmelse med følgende love:
Vil du spørge om en grund kan udstykkes, inden du kontakter landinspektøren, svarer Team Byg på principielle spørgsmål i relation til ovennævnte love:
Kontakt Team Byg på mail: bom-post@horsholm.dk
Du kan etablere liberalt erhverv i din egen bolig uden tilladelse under visse betingelser.
Liberalt erhverv er fx ejendomsmægler, advokat, revisor, arkitektvirksomhed og lignende erhverv samt dagpleje.
Du skal selv bo i boligen, og den skal ligne en bolig for ikke at ændre status. Det er Hørsholm Kommune, der vurderer, om boligen har karakter af bolig, hvis der er tvivl.
Det er umiddelbart tilladt at etablere liberalt erhverv i egen bolig under forudsætning af, at:
- virksomheden drives af en af husstandens medlemmer – det vil samtidig sige, at det er kun beboerne selv, der må have arbejdsplads i boligen.
- ejendommens karakter af beboelse ikke ændres, og kvarterets præg af boligområde i øvrigt fastholdes.
- skiltning eller reklamering begrænses, så boligens karakter af beboelsesejendom fastholdes.
- parkering etableres på egen grund.
Kan du opfylde betingelserne, kan du etablere erhvervet uden tilladelse.
Vær opmærksom på, at der i lokalplanen og servitutter kan være reguleringer ift. parkeringsforhold, bebyggelsens ydre fremtræden, skiltning, omfang og placering m.v.
Hvis det liberale erhverv kræver en udvidelse, har ansatte, eller ønsker du af skattemæssige årsager at få det liberale erhverv registreret i BBR, skal du altid søge en byggetilladelse. Ligeledes skal der søges tilladelse, hvis ejendommen udelukkende ønskes anvendt til erhverv.
Find byggesager og tegninger af afsluttede byggeprojekter i Hørshold Kommues byggesagsarkiv.
Kommunens byggesagsarkiv er digitaliseret, og byggesagerne er offentligt tilgængelige, når de er afsluttede.
I Bygnings- og Boligregistret (BBR) kan du se, om der er en verserende byggesag på ejendommen. Du kan hente en BBR-meddelelse hos OIS - Din genvej til ejendomsdata.
Når du skal i gang med at renovere på din ejendom, er det vigtigt forud for arbejdet at undersøge, om der gælder regler for, hvordan og hvorledes du må renovere din ejendom, samt om du skal anmelde dit arbejde.
Følgende skal undersøges:
Lokalplan og evt. tinglyste servitutter
Fredet og bevaringsværdigt byggeri
Kommunen har pligt til at sørge for at få ejer af ejendommen til at lovliggøre et ulovligt forhold på en ejendom. Et byggeri kan være ulovligt ved:
- at være opført uden byggetilladelse eller dispensation
- ikke at leve op til kravene på opførelsestidspunktet eller ved ikke at leve op til vilkårene i en byggetilladelse
- at byggetilladelsen eller dispensationen er ugyldig.
Lovliggørelse kan ske enten retligt eller fysisk. Retlig lovliggørelse betyder, at byggeriet gøres lovligt ved efterfølgende tilladelse eller dispensation. Fysisk lovliggørelse betyder, at byggeriet rent fysisk bringes i overensstemmelse med lovgivningen. Dette kan ske enten ved ombygning, flytning eller nedrivning eller en kombination.
En lovliggørelsessag følger samme sagsgang som almindelige byggesager. Forskellen på den helt almindelige byggesag og lovliggørelsessagen er, at byggeriet, der skal godkendes, allerede er opført. I sagsbehandlingen af byggeriet vil kommunen anmode om tegningsmateriale mv.
En sag om lovliggørelse kan fx starte ved sagsbehandling af en anden bygning på ejendommen, en klage fra naboerne eller i forbindelse med køb og salg. Mange sager starter også ved, at ejer indberetter ændringer for sin ejendom til BBR (Bygnings- og Boligregisteret).
Det er en ejendoms nuværende ejer, der er ansvarlig for, at oplysningerne i BBR-registret er korrekte. Det er derfor en god ide at gennemgå BBR-meddelelsen, eksempelvis når du køber hus, så du ikke får nogen overraskelser senere.
Bygnings- og Boligregistret er et samlet register over alle bygninger og boliger i Danmark. Der er mange oplysninger om hver enkelt bygning, fx placering, anvendelse, areal, alder og materialer. Oplysningerne i BBR danner grundlag for bl.a. din ejendomsvurdering, men bruges også i andre sammenhænge. Derfor er det vigtigt, at oplysningerne er korrekte og opdaterede.
Når du ejer en bolig, en grund eller en bygning, er det dit ansvar som ejer at sørge for, at BBR-oplysningerne for din ejendom er korrekte.
Før du laver en ændring i din bolig eller bygning, skal du først undersøge, om ændringen kræver byggetilladelse. Læs evt. mere under afsnittet Skal jeg søge byggetilladelse? Opfører du en bygning, som ikke kræver en byggetilladelse, skal du indberette det til BBR. Nedriver du en bygning, som ikke kræver nedrivningstilladelse, skal du indberette det til BBR.
Du skal være opmærksom på, at selvom bygninger og arealer er registreret i BBR, er dette ikke ensbetydende med, at bygningerne/forholdene er lovlige.
Du kan læse mere om BBR på bbr.dk. Hvis du har konkrete spørgsmål, kan du kontakte kommunen på bbr-post@horsholm.dk eller telefon 48 49 24 80.